CONSTRUCȚII TRADIȚIONALE

Gardurile de piatră de pe Valea Dinozaurilor

După ce intrați pe Valea Dinozaurilor pe la biserica ortodoxă din Sânpetru, treceți de cele două puncte fosilifere amenajate pentru a putea fi vizitate de către orice pasionat de dinozauri, și după câțiva km ajungeți în localitatea Sibișel și apoi în Ohaba Sibișel.

Caracteristic acestor două sate sunt gardurile masive din piatră ce imprejmuiesc curțile și grădinile sătenilor. Construcția gardurilor a început atunci când oamenii ce s-au așezat pe această vale au fost nevoiți sa curețe terenurile mai drepte de bolovanii de granit pentru a putea ara și planta legume și pentru a putea să își construiască locuințele. Pentru că bolovanii erau mult prea grei pentru a putea fi mutați prea mult din locul din care au fost scoși, oamenii au construit garduri din aceștia.

Tehnica de construcție presupune alegerea mai întâi a bolovanilor mai mari care servesc drept fundație pentru gard, apoi peste aceștia se pun bolovani potriviți, alungiți de cele mai multe ori, care se pun pe două rânduri peste fundație, cu centrul de greutate către interiorul gardului. Cu alte cuvinte gardul ar trebui să aibă tendința de a se prăbuși în mijloc. Pentru a nu se prăbuși, pe mijlocul gardului se pun pietre de mici dimensiuni pe măsură ce se înalță gardul, astfel acesta stă în echilibru fără a fi nevoie să fie legat cu mortar, lut sau cu un alt liant. În trecut se punea peste gardul de piatră unul de nuiele împletite, după cum ne-au povestit sătenii, pentru a împiedica animalele să sară peste gard care nu este foarte înalt.

Reclame