PARCURI NATURALE

Parcul Național Retezat – puncte de acces

Retezat

Atunci când ajungi în Parcul Național Retezat un singur cuvânt îți vine în minte: WOW! Acest loc nu este doar minunat, dar este și foarte important pentru conservarea diversității biologice și destul de accesibil tuturor călătorilor.

Se poate ajunge destul de ușor pe șosea până în poiana Pelegii pe drumul județean 685 până la barajul Gura Apelor (unde se plătește o taxă pentru autovehicul și taxa de intrare în parc), iar de aici pe drumul forestier până la poiana Pelegii unde puteți lăsa mașina și continuați drumul pe jos pe unul dintre traseele ce pornesc chiar din poiana Pelegii.

Dacă doriți confortul unei pensiuni seara și plimbări zilnice în Retezat, atunci puteți alege să urmați din comuna Râu de Mori DJ686 care se termină în stațiunea montană Râușor de unde puteți urca destul de repede pe vârful Retezat.

Mai puteți urma și DJ667A, de la Ohaba de sub Piatră până la Cârnic unde puteți lăsa mașina în parcarea de la intrarea în parc și de acolo pe jos pe drumul forestier. Deși drumul se continuă până la cabana Pietrele, accesul cu autovehicule este interzis dincolo de parcarea de la Cârnic, chiar dacă nu este o barieră la intrare în parc.

O altă poartă de intrare în Retezat mai este și pe Valea Jiului, pe DN66A. Pe acest drum, după Câmpul lui Neag veți vedea un mic indicator spre Cheile Buții și după aproximativ 1 km veți da de parcarea de la cabana Cheile Buții. De aici puteți lua rucsacul la spinare și pe poteca ce pornește din spatele cabanei puteți să mergeți spre cabana Buta. Dacă vă abateți doar 5 minute înainte să intrați pe traseul spre Buta, puteți vizita si spectaculoasele Chei ale Buții.

Parcul este renumit mai ales pentru faimoasele lacuri glaciare sau ,,ochii albaștrii ai Retezatului”și pentru marmotele pe care le puteți vedea la lacul Bucura și le puteți auzi tot timpul chițăind. Animalele sălbatice sunt la ele acasă aici: capre negre, urși, lupi, cerbi, căprioare, jderi și altele pot fi văzute, precum și multe dintre speciile de plante rare sau vulnerabile în România.

Toate aceste minunății le vom descrie în viitoarele articole direct pe traseele montane din Retezat care sunt pentru toate vârstele, de la copilași de 3-4 ani până la persoane de 70+ ani, pe care i-am întâlnit de multe ori în turele din Retezat.

 

Surse:

 

Reclame