LOCURI DE AGREMENT

Stațiunea montană Râușor

Rausor

Căutând o stațiune montană care să ofere atât o pârtie de schi iarna și o cabană confortabilă, cât și numeroase trasee de o zi în Parcul Național Retezat, am dat peste stațiunea montană Râușor. Puteți ajunge aici foarte ușor din comuna Râu de Mori pe DJ686 spre satul Suseni, drumul terminându-se chiar în stațiunea Râușor. În drum spre Râușor mai puteți vizita si biserica cnezilor Cândea din Suseni și cetatea Colț.

Râușorul, pe lângă priveliștea minunată pe care o are la cei 1250 m altitudine, mai are și avantajul de a fi punctul de pornire pentru 3 trasee turistice spectaculose. De aici aveți două variante de a merge până pe vârful Retezat. Prima ar fi să mergeți pe bandă roșie prin valea Ștevia, lacul Ștevia și de aici să urcați pe vârful Retezat. Timpul estimativ ar fi de 3 – 3:30 ore iar peisajul spectaculos. O parte mai dificilă a acestui traseu o reprezintă chiar urcarea pe vârful Retezat, destul de abruptă, dar dacă nu sunteți pregătiți pentru aceasta, vă puteți opri la lacul Ștevia.

A doua variantă de a ajunge pe vărf este pe cruce albastră până în șaua Ciurila și de aici, pe culmea Lolaia, pe bandă galbenă, până pe vârful Retezat. Durata traseului este de 4 – 4:30 ore, partea mai dificilă fiind aceeasi urcare pe vărf. Tot din șaua Ciurila puteți merge și până la cabana Pietrele în 2:30 – 3 ore urmând crucea albastră. De la cabana Pietrele puteți urca prin padure până pe valea Stânișoarei sau pe valea Pietrele. Posibilitațile sunt multe și peisajele spectaculoase chiar și pentru cei neantrenați. Într-o singură zi puteți vedea celebrele grohotișuri din Retezat și pădurea de molid fără prea mult efort.

 

Surse: