LĂCAȘURI DE CULT

Biserica cnezilor Cândea din Suseni

 

Foarte aproape de comuna Râu de Mori, la ieșire din satul Suseni pe DJ 686 spre stațiunea Râușor, stă pe marginea drumului și așteaptă vizitatori biserica cnezilor Cândea din Suseni.

Aceasta a fost construită în secolul al XIV-lea, între anii 1310- 1315 și a funcționat până în secolul al XVI-lea ca și capelă de curte. În prezent aceasta este mănăstire ortodoxă de călugări și poartă hramul Duminica Tuturor Sfinților, fiind renovată în anul 1995. Viața monahală nu este ceva nou pentru această mănăstire, încă din a doua jumătate a secolului al XV-lea s-au așezat aici câțiva sihaștri și au întemeiat o așezare sihastră, alungată însă de către calvini în prima jumătate a secolului al XVII-lea. După acest eveniment mănăstirea ajunge în paragină, degradandu-se pe zi ce trecea până când a fost renovată în 1995.

Biserica este construită din piatră fățuită în formă de navă și compartimentată în altar și naos. Zidul de piatră are o grosime de 1,20 m, iar acoperișul turnului ce se inalță deasupra altarului este tot din piatră. Intrarea se face prin partea de nord pe o ușă din stejar. Ferestrele, patru la număr, două în altar și două în naos sunt înalte și înguste. Pictura nu s-a păstrat decât pe alocuri în altar pe unele fresce mai vechi, în rest pereții sunt pregătiți de renovare fiind tencuiți cu ciment și dați cu glet.

Lucruri pe care nu le știai despre biserica cnezilor Cândea din Suseni:

  • În perioada comunistă mănăstirea a fost folosită ca grajd pentru animale până la revoluția din 1989.
  • Calugarii mai demult locuiau în turnul bisericii și de acolo coborau direct la slujbe.
  • Turnul a fost folosit și ca turn de apărare și a avut trei camere în interior.

Surse:

 

 

 

Reclame