CETĂȚI

Cetatea Colț

Cetatea Colț, supranumită și castelul din Carpați deoarece seamănă foarte bine cu ilustrația unui castel din romanul Castelul din Carpați al lui Jules Verne, se află în satul Suseni, comuna Râu de Mori. Din centrul comunei Râu de Mori mergeți pe DJ686 spre satul Suseni unde veți observa imediat, de pe șosea, cetatea pe deal. Va trebui să lăsați mașina la baza dealului și de aici să urcați pe jos (20-30 minute), pe potecă până la cetate. Dacă sunteți însă la Cârnic puteți lăsa mașina la viaduct și de aici să urmați marcajul turistic (1:30-2 ore) care duce la cetate prin pădurea seculară de fag.
Cetatea dateză de la începutul secolului al XIV-lea și este ctitorie a familiei Cândea. Mai întâi a fost construit un turn pătrat cu funcție de locuință și un pod mobil care să facă legătura cu masivul muntos. În secolul al XVI-lea au mai fost adăugate două turnuri construite pentu a putea folosi arme de foc.
În prezent au mai rămas din cetate doar turnul locuință, zidurile și o priveliște extraordinară către Țara Hațegului. Cetatea a suportat cu bine luptele din invazia turco-tătară, dar a fost mai apoi părăsită după 1700 când familia Kendeffy, descendentă din familia Cândea, s-a mutat în altă reședință. Cetatea este amplasată într-un punct strategic foarte bun, având vizibilitate mare către Țara Hațegului, iar stânca pe care este construită îngreuna accesul invadatorilor atunci când aceasta era folosită pentru apărare.

Surse:
http://riu-de-mori.ro/istoric/situri.htm
http://www.traseeromania.ro/cetatea-colt-castelul-din-carpati/
http://www.cavalerintaramea.ro/cetati/cetatea-colt-jud-hunedoara

Cetatea medievală Mălăiești

Malaiesti

Dacă ți-ai planificat o tură în Parcul Național Retezat nu rata in drumul tău cetatea medievală de la Mălăiești. Este foarte ușor de ajuns la aceasta. Din drumul către Cârnic, care trece pe lângă satul Mălăiești, trebuie să mergeți pe prima stradă la dreapta de la intrarea în sat dinspre Hațeg și vă vor duce indicatoarele direct in parcarea cetății recent renovate.

Cetatea Mălăiești a fost construită la sfârșitul secolului al XIV-lea de familia Sărăcin și a folosit ca punct de apărare mai mult în caz de conflicte locale, mai mici, aceasta având dimensiuni reduse nu putea face față unui atac mai serios. În prima fază a fost ridicat turnul-locuință, care a fost mai apoi împrejmuit cu ziduri de incintă, și în cea din urmă fază au fost construite patru turnuri bastion care ar fi trebuit să facă față unui atac cu tunuri. Cele patru turnuri au fost din păcate distruse într-un război civil. Cetatea a funcționat până în secolul al XVII-lea cand a fost părăsită treptat.

Lucruri pe care nu le știai despre cetatea Mălăiești:

  • Înaintea construirii turnurilor, se presupune că familia Sărăcineștilor ar fi falsificat bani în cetatea Mălăiești cu ajutorul cărora ar fi ridicat biserica parohială din Sălașul de Sus și ar fi terminat cetatea.

 

Surse:

 

Reclame