CASTELE

Castelul Corvinilor

SSS_4645

Castelul Corvinilor din orașul Hunedoara impresionează oamenii ce doresc să îi treacă pragul prin dimensiunea și arhitectura impresionantă, dominând clădirile din jurul său și din micul oraș. Indiferent din ce parte veniți, imediat cum intrați în oraș veți întâlni indicatoare care vă duc până în parcarea castelului pe care îl veți remarca oricum cu mult înainte să ajungeți la impunătoarele sale porți.

Construcția castelului s-a derulat pe parcursul mai multor secole începând în secolul XIV cu o fortificație de piatră de formă elipsoidală și sfârșindu-se cu secolul XV, în jurul anului 1480 cu palatul propriu-zis. În secolele ce urmează încep lucrările de restaurare la castel construindu-se fațada dinspre oraș, acoperișul actual, se adaugă creneluri, un turnuleț de supraveghere și se înlocuiesc diverse elemente decorative din piatră, toate aceste lucrari făcând castelul mai atractiv pentru turiști.

Fortificația de piatră cu două încăperi de formă triunghiulară din secolul XIV s-a transformat într-un castel după 1440 când Ioan de Hunedoara a demarat construcții de amploare care au cuprins două curtine în jurul vechii cetăți, turnurile circulare (Capistrano, Pustiu și Toboșarilor), turnul pictat (Buzdugan), turnurile rectangulare (turnul vechi de poartă și turnul nou de poartă), fântâna, capela, palatul propriu-zis care este compus din Sala Cavalerilor, Sala Dietei și scara spirală, precum și construcții militare cum sunt galeria și turnul Nje Boisia.

După moartea lui Ioan de Hunedoara se lucrează la aripa Matia care este compusă din logii, cu o pictură unicat, cu subiect laic. După 1480 castelul putea fi comparat cu cele din vestul Europei, fiind finalizat. În secolele următoare se adaugă mai multe construcții civile și militare, precum si curtea exterioară. În prezent castelul este într-o nouă fază de restaurare, dar își deschide zilnic porțile pentru cei ce doresc să îl viziteze.

 

Surse: