Unde plantăm copăcelul?

O întrebare banală, dar la care trebuie sa te gândești foarte bine înainte de a planta un copăcel, o floare, o roșie sau o casă. Unde să il punem? Oare va avea suficientă apă? Când va crește va fi prea aproape de alt copac sau de casă? Rădăcinile pot afecta izvorul sau casa? Întrebări de genul acesta ni le punem tot timpul înainte de a face orice modificare peisajului semi-sălbatic pe care il avem în curte.

Poate părea foarte ușor să organizezi o curte de 2 ha așa cum îți place, nefiind nimic construit, dar asta este doar în teorie. Înainte de a lua orice decizie trebuie să ne gandim foarte bine la consecințe și să ne punem un milion de întrebări care rezultă din plantarea unui singur copăcel (ca și exemplu). Dacă într-o curte unde este deja construită o casă, este amenajată o grădină, o magazie, etc. poți să te orientezi să construiești sau să plantezi o plantă după clădirile si vegetația care te înconjoară, atunci când te muți pe un teren unde nu este nimic construit aceste elemente de dimensiune și de ghidaj dispar. În acest caz a trebuit să ne apucam de măsurători pe la vecini, prin parcuri, prin livezi, să ne apucăm să căutăm distanțe optime între copaci și așa mai departe.

Când am ajuns însă ,,în teren” cu toate aceste măsurători am constatat că teoria nu prea se potrivește cu practica. Terenul nostru este foarte pietros și decât să scoți un bolovan de câteva sute de kg, mai bine il ocolești. Așa că am lăsat teoria și ne-am pus pe experimentat. Am început să plantăm în lungul gardului o perdea de pomi fructiferi pentru a ține adăpost curții la vântrurile destul de puternice din zonă la distanță ochiometrică între copaci în funcție de mușuroaiele de cârtiță. Adică am plantat copaci mici (pentru a nu fi nevoiți să săpăm gropi adânci) în mușuroaie de cârtiță.

Toți copacii (meri sălbatici și corcoduși) s-au prins și la anul sau peste 2 ani sperăm să îi putem altoi cu soiuri bătrânești din zonă care sunt adaptate foarte bine condițiilor de mediu din Ohaba-Sibișel. Pentru a rezolva și problema cu apa care ar trebui cărată de la câțiva zeci de metri, am udat foarte bine pământul atunci când am plantat copacii, am luat brazde de pământ de pe lângă mușuroi și le-am pus cu iarba în jos pentru a tine umezeală cât mai mult. Sperăm să se dezvolte bine copacii, să aibă loc unii de alții și corturile sub ei când vor fi mai mari și să facă fructe gustoase și sănătoase.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s